25.04.2024 - İğneada – Gezi & Tanıtım Rehberiniz

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası

Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa; Karadeniz’in serin ikliminin etkisi altında kalan, Türkiye-Bulgaristan sınırını oluşturan, Rezve Deresi’nin Istranca Dağları’nı derin vadilerle yardığı, vahşi görünüme sahip bir bölgede yer alır. Dupnisa Mağarası, yeşilin her tonunu görebileceğiniz yoğun bitki örtüsüyle kaplı bir bölgede, Oluşum zamanı ise ikinci Jeolojik Zaman’a ait. Yaklaşık olarak 180 milyon yıl önce oluşmuş mermerler içerisinde gelişmiş bir doğa harikası burası iki kat ve üç mağaradan oluşmuştur. Bu nedenle bilimsel olarak “Mağara Sistemi” olarak bilinir. Sarpdere köyünün 6 kilometre güneybatısında yer alan oluşum 3 girişe sahip. Toplam uzunluğu 2720 metre olan sistemin üst katını, Kuru ve Kız Mağaraları oluşturur. Gelişimini tamamlamış bu mağaralardan, 50-60 metre aşağıda Sulu Mağarası yer alır. İçinden devamlı akışı olan bir yer altı nehri akan ve deniz düzeyinden 345 metre yukarıda giriş ağzı bulunan bu mağaranın toplam uzunluğu 1977 metredir. Son noktası ise, girişten 61 metre yukarıda yer alır.

Kirklareli gezilecek yerler Demirkoy Dupnisa magarasi sarkit ve dikitler

Dupnisa Mağarası ne zaman açık diyecek olursanız, Kız Mağarası, içinde yaşayan yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapalı tutuluyor. Sulu Mağara’nın 250, Kuru Mağara’nın ise 200 metresi gezmeye elverişli durumda. Yarasaların bulunmadığı Kuru Mağara’da ise yıl boyu ziyaretçi kabul ediliyor. Sulu mağara ise 15 Kasım – 15 Mayıs tarihleri arasında yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapalı tutuluyor.

dupnisa magarasi yarasa

Dupnisa Mağarası; 11 türden yaklaşık 60 bin yarasa ile 184 mağara omurgasızın yaşaması sebebiyle önemli bir yeraltı habitatı olarak biliniyor. Mağarada, sürekli akışa sahip yeraltı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği bazı yerlerde 2 metreye kadar ulaşan göletler yer alıyor. Kuru ve Sulu mağaralarda süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip dev sarkıtlar, dikit ve sütunların yanı sıra damla taş havuzları da bulunuyor. Sulu Mağara’dan Kuru Mağara’ya yöneldiğiniz zaman 301 merdiven çıkarak yaklaşık 60 metre yukarıda olan üst girişine ulaşabiliyorsunuz. Burada biraz dinlenip mağaraya geri de dönebiliyorsunuz, ya da üst çıkışından sola dönerek piknik alanına ulaşabiliyorsunuz. Mağara içerisindeki hava sıcaklığı genellikle 20 derece civarında oluyor.

dupnisa magarasi 1024x512 1

Dupnisa Mağarası Özellikleri

Dupnisa Mağarası hakkında bilgi verecek olursak, Sarpdere köyünün 6 kilometre güneybatısında yer alan oluşum 3 girişe sahip. Oluşum zamanı ise ikinci Jeolojik Zaman’a ait. Yaklaşık olarak 180 milyon yıl önce oluşmuş mermerler içerisinde gelişmiş bir doğa harikası burası. Mağaranın üst katındaki mağaraların adları Kuru ve Kız Mağaraları olarak biliniyor. Gelişimini tamamlamış bu mağaralardan yaklaşık 50-60 metre aşağıda ise Sulu Mağara yer alıyor.

612664395a40232133447d33247d383333303836353135

Mağara literatüründe en çok bilinen mağaralardan biri olan Dupnisa Mağaraları; yaklaşık dört milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren büyük bir yer altı sistemidir. İçinde sürekli akan bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer 2 metreyi aşan göller bulunur. Mağarada, zengin damla taş oluşumları yer alır. Süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonundaki renklere sahip; dev boyutlara ulaşan sarkıt, dikit, sütunlar; perde, bayrak damla taşları ve damla taş havuzları ile hayranlık uyandıran bir görünüme sahiptir. Bu muhteşem görüntünün yanında, kısa mesafeler dâhilinde değişiklik gösteren mağara havasının, sağlık açısından olumlu olduğu düşünülmektedir. Üst katlar sıcak (ortalama 17 derece) ve kuru (%60-70 mutlak nem) olmasına karşılık, ana mağara daha serin (10-12 derece) ve nemlidir (%80-90). Bu farklılık, üst kat ile ana galeri arasında belirgin bir rüzgârın meydana gelmesine neden olmuştur.

image img 1206

Trakya’nın en uzun ikinci mağarası olan Dupnisa Mağaraları; 2003 yılında turizme açılmıştır. Dupnisa Mağaraları’nın üst katını oluşturan ve içinde dev sarkıt, dikit ve sütunlarla kaplı olan Kuru Mağara’nın 250, Sulu Mağara’nın da 200 metrelik bölümü turizme açılmıştır. 450 metrelik bu kısımda yürüyüş iskelesi ve aydınlatma mevcuttur. İçinde yer altı nehri ve derin göllerin bulunduğu bu bölümler macera ve doğa sporu tutkunları için güzel fırsatlar sunmaktadır.  Dupnisa Mağarası turizme açıldığı Haziran 2003 tarihinden bu yana her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Dupnisa Mağarası Piknik Alanı

Dupnisa Mağarası’nın karşısındaki açıklık alan hem kamp kurmaya hem de piknik yapmaya oldukça elverişli durumda. Kahvaltınızı piknik alanında yaptıktan sonra mağara gezisine çıkabilirsiniz. Dupnisa Mağarası Piknik Alanı bölgesinden mağaraya gitmeniz için yaklaşık 300 metre yürümeniz gerekiyor. Ancak mağaraya girdikten sonra bazı yerlerde zorlanmamanız için ayakkabı ve kafa lambası gibi ekipmanlarınızı yanınızda götürmenizde fayda var. Piknik alanına yiyeceklerinizi yanınızda getirebileceğiniz gibi alanda satış yapan köylülerin tezgahlarından da bir şeyler bulabilirsiniz. Piknik alanında doğal ürünlerin satışı da yapılıyor. Ayrıca gözlemeciler de bulabilirsiniz. Dupnisa Mağarası’ndan çıktıktan sonra şehir merkezine doğru giderseniz köfteci dükkanlarına da rastlayabilirsiniz. Gittiğiniz zaman alışveriş yapmak isterseniz doğal ürünlerin yanı sıra Kırklareli’den süt ve süt ürünleri alabilirsiniz. Burada uygun fiyata çeşit çeşit peynirler satılıyor. Helva satışı yapan tarihi dükkanları da unutmayın. Dupnisa Mağarası yakınında bulunan bu alanda piknik yapabileceğiniz gibi güzel doğa yürüyüşleri de düzenleyebilirsiniz.

Dupnisa Mağarası’nın Buruk Aşk Hikayesi

Bölgede yaşayan bir genç erkek, papazın kızı Nysa’ya aşık olur ancak Nysa’yı gence vermezler. Genç mağarada saklanır, papazın yanında bulunan kişiler genci ararlar ama bulamaz.. Aşık gencin belli bir süre sonra mağarada öldüğü ve taşlaşmaya başladığı söylenir.

Nysa mağaraya gidip gencin öldüğünü görünce ve genç kız da orada taşa dönüşür. Mağarada birbirine kavuşamayan iki eli görürüz. Bu iki el de birbirlerine kavuşamayan iki aşığın hikayesini bize anlatır.

dupnisa magarasi el

Dupnisa Mağarası Giriş Ücreti 2022 Yılı 

Giriş Ücreti… 20 TL
İndirimli…… 10 TL
Eğer Müze kartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,
Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Dupnisa Mağarası’na Nasıl Gidilir?              

Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün 5 – 6 km güneybatısında bulunmaktadır. Kırklareli il Merkezi’ne 60 km, Demirköy İlçesi’ne 26 km, Sarpdere Köyü’ne ise 6 km uzaklıktadır. Mağaraya gelmek isteyenler, Demirköy ilçe merkezinden kalkan Sarpdere köyü minibüslerine binerek yakın bir noktaya ulaşabilirler.

Adres: Sarpdere Köyü İç Yolu  Sarpdere Köyü – Demirköy -Kırklareli

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Sohbete Başla
WhatsApp Destek
WhatsApp' dan Bize Ulaşın Size Yardımcı Olalım